Mönsterskatt till Produkt - Del 1 av 4

Sedan jag såg min mors textilmönster för första gången som liten flicka, tänkte jag att det där vackra och ovanliga bilderna måste fram så alla kan se dem!

De låg i en rulle i källaren under hela min ungdom och inte förrän 1995 tog jag fram dem och började mina försök att sälja konstverken.

Det var handmålade, tidstypiska originalmönster från 50-talet som andades en naivism och en stark fantasi, parad med suverän teknik och färgkänsla. Där fanns motiv inspirerade från olika platser på jorden, från naturen, sagorna och kärlekar från förr.

Ett sådant konstnärskap måste nå ut! Jag bestämde mig för att ge min mor konstnärlig upprättelse. Och så började det. Jag gick till Åhlens, Svenskt Tenn, Ikea, Hemtex. Alla bläddrade och tittade och tyckte: Åh, så vackert! Ja, mycket fint! Ungefär som för Joy själv när hon på 50-talet gick upp och nerför gatorna i New York med sin stora portfolio. Där sa alla också ”very nice, very nice” Men precis som för henne, så rann allt ut i sanden. Då.

En höstdag 2013 när jag gick över Grönsakstorget i Göteborg, tänkte jag: Nu ger jag det en sista chans! Så jag tog rullen som låg i bilen och gick in på Engelska Tapetmagasinet och stegade fram till disken. Där stod Karin Lindberg och jag frågade om jag fick visa några mönster? Det var en lördag och butiken var full av folk och kön till kassan växte medan vi stod där och bläddrade. Karin vände sig mot kön och sa: Kan ni vänta lite, detta är viktigt! Kön svarade: Ja, vi väntar! Vi ser att det är viktigt!

"Karin vände sig mot kön och sa: Kan ni vänta lite, detta är viktigt! Kön svarade: Ja, vi väntar! Vi ser att det är viktigt!"

Jag frågade Karin om hon visste någon tapettillverkare jag kunde kontakta och på det viset fick jag numret till Hanna Wendelbo, Creative Director på Sandberg Wallpaper.

Jag känner stor tacksamhet för Karin och Engelska Tapetmagasinet. Förutan dom hade inget av detta blivit till verklighet!

Genom Hanna Wendelbo och Johanna Vestlin och även deras chef Fredrik Zak Nilsson kom Joys mönster att bli tapeter i kollektionen Signatur som lanserades 23 september -16 på London Design Fair. Någon dag senare fick Fiona McCarthy upp ögonen för tapeten och skrev i Australian Vouge att Särömönstret var hennes favorit. Just det mönster som Hanna och Johanna hade tagit fram från ett svartvitt foto i tre fantastiska färgställningar.

Efter detta äventyr ville jag se hur detta mönster skulle göra sig på en bricka! Jag gick in på Designtorget och tittade på baksidan på en av deras; Lars Gardelin på Formpress Kalmar blev nästa telefonsamtal! Jag beställde ett provexemplar och sen var saken klar. Särö bricka blev bättre än jag kunnat föreställa mig!

Nu gällde det att starta upp Aktiebolaget Joy Zandén AB. Kram, Jessica. Läs vidare...

Läs vidare...
Från produkt till företag - Del 2 av 4


Lämna en kommentar