Med Kunderna mot Framtiden! - Del 4 av 4

EN BLICK MOT FRAMTIDEN del 4 av 4 26/1 2017

 

Idag fyller min dotter Mimi 31 år och jag köpte ett dussin svagt skära rosor till henne. Hon är som en ros hela hon och jag tänker på den kvällen när hon kom till jorden och jag minns glädjen jag kände! Samma dag lika många år senare har jag varit på tre kundmöten. Att bära fram ett människobarn går ju inte på något sätt att jämföra med att ge min mor konstnärlig upprättelse, men jag fylls av en målmedvetenhet som påminner om en förlossning. Jag känner mig besjälad av mitt uppdrag, och när jag går där, precis som Joy, med den stora portfoliomappen fylld av mönster slängd över axeln känner jag stor glädje! Dessa konstverk skall födas på nytt och nå ut till alla att få ta del av.

Från mitt kontor på Korsgatan går jag för att träffa mina grannar i kvarteret och visar mönstren. Hos Slipsknuten, som säljer underbara flugor, kravatter, snusnäsdukar, slipsar, strumpor, halsdukar och skjortor. Kanske blir det slipsar med Joy´s mönster på?

Eftersom jag flyttar orimligt ofta och Ann-Christin Palmborg är en fenomenal mäklare på Lundins Fastighetsbyrå, så har det blivit så att vi haft många lägenhetsaffärer ihop och också blivit vänner. Jag vecklar åter upp portfolion på hennes kontor och Ann-Christin ger mig en ingång till en stylist de ofta anlitar: Anna Bulow. Kanske en fondvägg med Fredsfåglar kan attrahera blivande köpare?

Reklambyrån R2-koncept och Lotta Österström kontaktade mig för två veckor sedan och föreslog ett möte. Hon och hennes kolleger ger en kristallklar vision och god vilja att hjälpa till att hitta rätt kanaler för att nå ut med Joy´s konst. Vi håller kontakten och skall snart mötas igen för att ta del av ett kommande förslag på hur detta skall realiseras.

Ägaren till Blomstermåla Restaurang på Särö Mats Sjölander tar emot en stund och jag visar våra Säröbrickor. Men var hittar man en tillverkare av brickor för restauranger där glasen inte glider? Det måste undersökas!

Visste ni förresten att Värdshuset heter Blomstermåla för att Joy och hennes gäng på tidigt 50-tal målade det sista ångloket som var i trafik, med blommor och blad en varm augustinatt. Det blev skandal och rubriker på förstasidan. Men vilka som gjort det avslöjades inte förrän 40 år senare, då Joy berättade alltsammans på Lokförarnas årsmöte. Lokets målning påminner, inte förvånande, om Särömotivet som nu pryder våra brickor. Men detta var en parentes!

Medialight Johan Jonsson och Marcus Tennby Googleoptimerar och kanaliserar bilder och marknadsför. Edvard Gezin fixar med hemsidan och vackra visitkort som jag skall gödsla med på Antikmässan 16-19/2. Där skall Maria Zadig, Tid Och Rum finnas med sina fantastiska pallar gjorda med tapeten Fredsfågel och Säröblå. Jag sluter upp på mässan 17/2 och håller ett kort föredrag om Joy´s arbete och visar då även prover på kuddar och metervara i samma mönster som Formpress, Färjestaden och Tobex/Borås tillverkat.

När vår provkollektion kommer från Indien justerar Betina Isacson och jag form, färg och konstruktion, samtidigt som vi mumsar semlor och tar vara på det trevande vårljuset som ger oss fler timmar att vara effektiva på. Senare, på väg hem i bilen, lite trött och upptagen av tankar på vad vi åstadkommit, backar jag rakt in i en sten med ett brak! Min Gamla Toyota Yaris får sig en rejäl kyss och vi sparkar lite på kofångaren och Betina drar den i rätt läge från bakhjulet, så jag kan köra hem.

I gömmorna bland bortglömda mappar, hemma på Särö har jag hittat Joy´s reklamskisser från tiden på Beckmans College of Design. När jag visar de för Joy säger hon återigen, som hon sa om mönstren i källaren, långt tidigare: ”Äsch, de där gamla teckningarna är det väl ingen som bryr sig om”! Men jag vet ju att det är precis tvärt om! Jag publicerar några av dem på Instagram och min kusin Eva Sjögren i Umeå uppmärksammar dem. Hon och några av hennes bekanta vill genast köpa några. Iväg till Arkitektkopia för att producera dekorativa reproduktioner att pryda sina väggar med!

Därför adderar vi nu denna produkt som senaste nytt på vår webshop! Reproduktioner av Reklamskisser från 40-talet.

Så rullar dagarna på och Företaget Joy Zandén AB växer sakta men säkert och förhoppningsvis kan det snart förlösas och bli till, fullt av skönhet och förhoppningsvis till nytta för många.

Nu satsar vi på Formex augusti då skall vi ha en grym monter med Joy Zandén/Handelscompagniet Lacrosse. Textilt för det Dukade Bordet! Och jag tänker på vad Betina sa en dag när allt kändes lite tungt och motigt. ”Your Future is so bright you have to wear shades!” Vi hörs snart igen och kom ihåg…..

Det är aldrig för sent!


 


Lämna en kommentar