Mönster Glas!

Tapetrummet uppmärksammar den internationella kvinnodagen 8:e mars med Sandbergs kollektion "Signatur  ... fyra kvinnor ritade och inredde, tecknade, komponerade och signerade med drömmar om att säga något nytt om sin tid och forma sina egna yrkesliv".

Form/Design Center i Malmö genom Pia Stenstrand och Johanna Wikstrand ställer ut tapetkollektionen Signatur 1 april - 14 maj! Svenska Kvinnliga Designers! Lillo Wikstrand, Dagmar Loden, Ylva Källström och Joy Zanden.... 60 år före sin tid. Nu är de i tiden!

 

Våren är på väg och snart presenteras en nyhet från Joy, noga vald ur den stora Mönsterskatten: "Glas"

Hej Allesammans! Här på Särö, viner snöstormen kring husknuten, vi kurar skymning och inväntar vår nya underbara kollektion. Tillsammans med Betina Isacson har vi tagit fram föremål för Det Dukade Bordet, Kuddar och även en praktisk Sminkväska, i våra välkända mönster Särö, Fredsfåglar och nu även i ett nytt mönster: "Glas", i två färgställningar. Ett i ljuvlig pastell som ni ser ovan, och ett i mer höstigt klara färger, som ni får se snart!

Varje gång jag går ut från mitt kontor mitt i stan, nära Domkyrkan, ser jag skyltfönstren på Almedalsmagasinet. Jag går in ibland och botaniserar bland kuddar, dukar, lakan och gardiner.

Tänker på hur min förfader Alfred Heyman, med sin firma HJ Heyman & Co. 1889 tog initiativ till bildandet av Göteborgs Trådgardinsfabriks AB i Almedal. Hur hans son Sixten Heyman startade textilfirman Sixten & Cassey i London, som fortfarande lever och frodas med produktion av bl.a. möbeltyger, gardiner och kuddar.

Tänker jag på att det vore speciellt om Joys textila föremål, kunde finnas där on display på Almedalsmagasinet, med historien om hennes morfar Alfred, som relief och sammanbindande kuriosa.

Tänker på Göteborgs långa textila och merkantila historia och hur cirkeln slutits nu, när jag har förmånen att föra den textila mönsterskatten vidare. Att nå ut med Joys konst, och att hennes 50-talsmönster, en gång ratade i Amerika, nu kommer pryda textila föremål för hemmet. Föremål med mönster, som nu tilltalar den moderna människan.

Det är aldrig för sent...


Lämna en kommentar