Särösommar med Särörecept a' la Joy


På Särö laddades Joy, under sin barndom, med en lyrisk blomstervärld. Särö blev också hela familjens sommarparadis under kommande år. Där kunde vi slappna av med trädgårdsarbete, fiske och samvaro med morföräldrarna. Många av blommorna i vår trädgård kan man återfinna i Joys mönster. Båtutflykter på havet gav god fångst, inte minst dörjade vi makrill med vår pappa Rolf. Även havet med hela dess fauna och flora inspirerade Joy.
Ibland kunde det bli lite för mycket av det goda och då kom Joy´s recept på gravad makrill väl till pass:Rensa och filéa två rejäla makrillar. Kolla att den är färsk genom att hålla den i stjärten rakt upp i luften. slokar den, är den inte färsk, men rak och spänstig i detta läge, är det perfekt!
Frys filéerna, för säkerhets skull.
Lägg 2 av filéerna i ett nätt fat, med ngn liten kant, med skinnsidan neråt. Strö sen 1 matsked socker över dem, därefter 1 matsked salt och sen åter 1 matsked socker.
Krossa i mortel eller kvarn, 1 tsk kryddpeppar 1 tsk svartpeppar och 1 tsk vitpeppar och strö jämt över filéerna. Klipp eller hacka en stor knippa dill väldigt fint. Joy sa alltid till mig att det "skall vara som en gröt" så finhackat.
Upprepa exakt samma procedur med de två resterande filéerna och lägg sen dessa mage mot mage i formen. Plasta över.
Joy brukade lägga en tung sten över alltsammans och vända på steken efter 12 timmar och sen in i kylen.
Ju längre makrillen ligger desto godare blir den! Skiva i lagom bitar och
servera med kokta små färskpotatisar och en sval dillmajonäs. Väldigt gott blir det också skivad på hårt bröd, en iskall och en öl, så är Du hemma!
Jessica Z


Lämna en kommentar