Om Joy

Jag föddes 1922 i Helsingfors, rätt in i konstvärlden. Min pappa var kompositör (Gösta Nystroem), min mamma var skulptris (Gladys Heyman) och med en lillasyster som senare blev konstnärinna, var det inte underligt att jag hade konsten i blodet. Mina första 10 år bodde vi i Paris på vintrarna och på somrarna var vi på Särö, en viktig inspirationskälla, med havet och naturen, men även konstnärsvännerna Isaac Grunewald, Sigrid Hjerthén, Brach och Göteborgskoloristerna präglade mig starkt. Studerade gjorde jag på HDK (f.d. Slöjdföreningen i Göteborg) och läste sedan på Beckmans Reklamskola i Stockholm. Därefter blev det anställning som ”målarkludd” på Operan i Stockholm och på Stora Teatern i Göteborg – det blev ett brett spektrum med konst, mode, reklam och teaterdekoration. 

Under kriget var det Köpenhamn som gällde med jobb på Det Kongelige, men 1948 flyttade jag tillbaka till Göteborg och fick jobb som mönsterriterska på Textilfirman Heyman & Holmberg. Där fick jag sitta och måla allt som föll mig in, i min egen takt, vilket var helt underbart! Det bara forsade mönster ur mig. Det ena mer fantasifullt än det andra! När jag sedan blev skickad på försäljningsuppdrag till New York med mina egna mönster i början av 50-talet, gick det inte lika bra. Dessa inköpare bläddrade bland mina ritningar och sa: ”Very nice, very nice”, men jag fick aldrig något sålt.

Mitt självförtroende fick sig en ordentlig törn, och när jag kom hem la jag mönsterrullarna i brunt papper i en byrålåda i källaren och glömde mer eller mindre bort dem. I över 60 år låg de där. Tills min (envisa) dotter Jessica, hittade dem, vecklade ut pappersrullen och väckte mönstren till liv igen ur sin Törnrosasömn.

Ja, jag var kanske före min tid då och ritade vad som föll mig in! Därför är det extra roligt att samma mönster, nu, tilltalar den moderna människan! 

.....det är aldrig för sent!