Lite historia

Sen jag såg min mors textilmönster för första gången som liten flicka, tänkte jag att det där vackra och ovanliga bilderna måste fram så alla kan se dem! De låg i en rulle i källaren under hela min ungdom och inte förrän 1995 tog jag fram den och började mina försök att sälja dessa konstverk. Det var handmålade, tidstypiska originalmönster från 50-talet som andades en naivism och en stark fantasi, parad med suverän teknik och färgkänsla. Där fanns motiv inspirerade från olika platser på jorden, från naturen, sagorna och kärlekar från förr. Ett sådant konstnärskap måste nå ut! Jag bestämde mig för att ge min mor konstnärlig upprättelse. Och så började det.

Jag gick till Åhléns, svenskt Tenn, Ikea, Hem tex. Alla bläddrade och tittade och tyckte: Åh, så vackert! Ja, mycket fint! Ungefär som för Joy själv när hon på 50-talet gick upp och nerför gatorna i New York med sin stora portfolio. Där sa alla också ”very nice, very nice” men precis som för henne, så rann allt ut i sanden. Då.

En höstdag 2013 när jag gick över Grönsakstorget tänkte jag: Nu ger jag det en sista chans! Så jag tog rullen som låg i bilen och gick in på engelska Tapetmagasinet och stegade fram till disken. Där stod Karin Lindberg och jag frågade om jag fick visa några mönster? Det var en lördag och butiken var full av folk och kön till kassan växte medan vi stod där och bläddrade. Karin vände sig mot kön och sa: Kan ni vänta lite, detta är viktigt! Kön svarade: Ja, vi väntar! Vi ser att det är viktigt! Jag frågade Karin om hon visste någon tapettillverkare jag kunde kontakta och på det viset fick jag numret till Hanna Wendelbo, Creative director på Sandberg Wallpaper.

Jag känner stor tacksamhet till Karin och Engelska Tapetmagasinet. Förutan dem hade inget av detta blivit verklighet! Genom Hanna Wendelbo och Johanna Vestlin och även deras chef Fredrik Zak Nilsson kom Joy´s mönster att bli tapeter i kollektionen Signatur som lanserades 23 september på London Design Fair. Någon dag senare skrev Fiona McCarthy i Australian Vouge att Särömönstret var en av hennes favoriter.  Just det mönster som Hanna och Johanna hade tagit fram från ett svartvitt foto i tre fantastiska färgställningar. Utifrån tapeterna byggde vi några av våra kollektioner textilt för att kunna matcha. Nya mönster tillkommer och vi utökar hela tiden vårt sortiment. Och vi kunde äntligen öppna upp vår hemsida och bjuda in till Joy´s fantastiska mönstervärld.

Jag vill tacka Betina Isacsson, Edvard Gezin, Jacob Zandén Carlström, Mimi Ljungmark, som bl.a byggt hemsida och kommit med ovärdeliga uppslag och idéer.Investerare Bröderna Philip och Finn, Janna Schibbye mediakonsultation. Västnytt för ett fint reportage. Andreas Nilsson För den underbara filmen om Joy på Sandbergs Hemsida. Hallandsnytt, Kungsbacka Tidning, Elle Decoration, Göteborgsposten, Landet Runt, Residence Magazine, Australian Vouge, Hemmets Veckotidning, Rum Hemma, News55, Tara, Johanna Bjarch Follin (investor scholar) på Handelskammaren i London och deras medlemstidning The Link, Journalist Lolo Amble, Maria King som lobbat på Handelskammaren i New York

 

 http://www.vogue.com.au/vogue+living/design/galleries/the+best+products+and+trends+from+the+2016+london+design+festival,40534

http://blog.sandbergwallpaper.com/sv/joy-zand%C3%A9n-

http://www.residencemagazine.se/joy-slar-igenom-som-designer-vid-94-ars-alder/
 
http://www.elledecoration.se/?s=joy+zand%C3%A9n

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/slar-igenom-som-designer-vid-94-ars-alder